Hyr ut ditt hus

Om du inte använder ditt hus eller använder det bara någon vecka per år är det perfekt att hyra ut det för att få in lite extra pengar. Ditt hus blir omhändertaget och du bidrar även till levande byar där fler kan stanna kvar och flytta in.

 

Hyra ut hus

Många tänker på lägenhet när man pratar om att hyra ut en bostad. Här fokuserar vi helt på vad du bör ha i åtanke och hur du går tillväga när du ska hyra ut ditt hus.

1. Beräkna hyra

Innan du hyr ut ditt hus bör du beräkna vilken hyra som är skälig att ta ut. Du får inte ta ut vilken hyra som helst. Hyran ska vara baserad på kostnaderna du har för huset samt kapitalkostnader, som räntekostnader och liknande. Ska hyresgästen ansvara för driftskostnader eller ingår det i hyran? På Boupplysningens hemsida finns en kalkylator som hjälper dig att räkna ut en skälig hyra. Klicka här för att läsa mer.

2. Annonsera

Det finns olika uthyrningstjänster du kan välja mellan för att hyra ut ditt hus. Vanliga vägar att gå för att hyra ut hus i Övertorneå och Pajala är att annonsera själv på Blocket och Facebook.

Var tydlig med hur du vill bli kontaktad. Ska de ringa eller vill du enbart ha förfrågningar via e-post?

Här finns en guide för hur du skriver din annons.

3. Hitta rätt hyresgäst

När du hittat en hyresgäst bör du be om referenser från tidigare hyresvärdar och/eller arbetsplats. Du kan även be att personen ska ta en kreditupplysning på sig själv att visa dig. På så sätt säkerställer du att hyresgästen är pålitlig och kan betala hyran. Detta är särskilt viktigt om du tänker hyra ut ditt hus under en längre period.

 

4. Försäkringar

Se över din hemförsäkring och vad som gäller vid uthyrning av huset. Om du hyr ut ditt hus under en längre period ska du kräva att hyresgästen tecknar sin egen hemförsäkring.

Det är väldigt viktigt att ha en hem- och/eller villaförsäkring eftersom skador som kan uppkomma i ditt hus vid uthyrning kan bli dyra att reparera. Om det är så att hyresgästen måste teckna en egen hemförsäkring bör du påpeka detta innan personen flyttar in.

5. Kontrakt

Innan hyresgästen flyttar in ska du skriva ett kontrakt som skyddar både dig och hyresgästen. Du som hyresvärd är ansvarig för att upprätta ett hyreskontrakt.

Kontraktet är utgångspunkten om det skulle uppstå en eventuell tvist mellan parterna eller om något skulle hända med huset. Vad som är viktigt att ha med i kontraktet kan du läsa om i vår guide som du hittar genom att klicka här.

Om du hyr ut möblerat bör du bifoga en inventarielista där du även anger möblernas skick. Både du och hyresgästen ska signera inventarielistan.

6. Besiktning

Om det skulle uppstå några skador i eller på ditt hus under hyresperioden är det ditt ansvar att bevisa att skadan skedde när hyresgästen bodde där. Vid inflyttning bör du därför göra en besiktning av huset och föra ett protokoll över alla redan existerande skador.

När hyresgästen flyttar in ska personen själv besiktiga huset och skriva på protokollet. På så sätt har ni bevis på vilka skador som fanns när hyresgästen flyttade in. Det kan vara bra att ta med foton för att ha så många bevis som möjligt.

 

Deklarera dina hyresintäkter

Alla inkomster vid uthyrning av hus måste redovisas som inkomst av kapital i din deklaration. Det finns vissa avdrag du kan göra.

Du kan läsa mer om dessa på Skatteverkets hemsida genom att klicka här eller kontakta dem på 0771 567 567.

 
 

Hjälp!

Känns det fortfarande krångligt? Vi förstår. Vi finns här för att guida dig genom din hyresprocess.
Kontakta oss för personlig hjälp.