Om Tornedalen

Tornedalen sträcker ut sig längs den kraftfulla Torneälven. Det här är ett gränsland där öst möter väst, mitt på Polcirkeln. En mix av de rika samiska och tornedalska kulturerna som båda är fyllda av tradition, folklore och moderna kontraster. Tornedalen är det oborstade lillasyskonet i norr. Lite udda, men rolig och genuin – som du inte kan motstå att älska.

Vi kan prata hur länge som helst om norrskenet och den sagolika vintern. Vi kan sälja in midnattssolen som ger dig dubbelt mycket sommar, hur du kan njuta av vårvinterns sol och snö, eller hur skogen är överfylld av bär och exploderar av färger under hösten. Helt ärligt så kan du få det var som helst i norra Sverige. Det är en vanlig tisdag för oss i Tornedalen.

Visste du att Tornedalen har 13 månader?

Det här är Tornedalen

Lite historik

Bild lånad av Tornedalsrådet (tornedalen.org). Tornedalen sträcker sig från Bottenviken i Haparanda-Tornio upp till en del av Nordnorge. Övertorneå och Pajala hittar du i hjärtat av dalen.

Sverige och Finland var samma land fram till 1809 när Sverige förlorade Finland till Ryssland. Torne älv blev gränsen mellan de två länderna. Många familjer som bodde på varsin sida om älven, och gårdar som sträckte sig över vattnet splittrades. Tornedalingarna på den svenska sidan pratade i huvudsak finska och behöll ett starkt kulturellt band med Finland.

Sent 1800-tal började Sverige assimilera Tornedalen för att skapa ett robust land som kunde stå emot hot från andra nationer. Detta innebar att enbart svenska var tillåtet att tala i skolan och barnen blev straffade om de pratade finska. Utvecklingen av språket avstannade och minoritetsspråket meänkieli skapades medan det finska språket fortsatte att utvecklas. Detta skapade också skam hos tornedalingarna. De äldre generationerna slutade att lära barnen annat än svenska. Först 100 år senare tvingades skolorna att erbjuda modersmålsundervisning och meänkieli blev populärt att lära sig igen.

De flesta byar i Tornedalen har både ett svenskt och ett finskt namn. När järnvägen drogs till Övertorneå översattes namnen (löst) till svenska. Idag finns inte järnvägen längre, men dubbelnamnen lever kvar. Du kan också kika på kartan och se att byarna längs Torne älv har en finsk syskon-by med samma namn.

Att vara tornedaling är en geografisk och kulturell identitet. Du behöver inte prata meänkieli för att vara tornedaling.

Kökssoffan är en traditionell trämöbel som använts som en bäddsoffa. Förr i tiden, om huset hade en piga så var kökssoffan hennes sovplats och hon förvarade sina saker under locket. Idag används kökssoffan för extra sittplatser och förvaring i köket. Den är också skön att ta en tupplur på efter middagen.

Kulturen

Kulturen i Tornedalen kan ibland vara svår att sätta fingret på. Det är en unik mix av influenser från Sverige, Finland, Norge och den samiska kulturen. Vi älskar vår bastu (vedeldad är den bästa), vi dricker massa kaffe och vi lever i harmoni med naturen. Det är viktigt att du bara tar vad du behöver när du vistas i naturen. Vi respekterar djurlivet – vi jagar men det är för mat och inte för troféer.

Det finns oskrivna regler som du kommer lära dig med tiden. Folk är tålmodiga och svarar gärna på dina frågor, även om vi kan vara ganska rättframma. Det här är en glesbygd som historiskt har blivit lämnad åt sitt eget öde jämfört med resten av Sverige. Vi har ett djupliggande arv som gör att vi hjälper varandra. Du kan alltid fråga om hjälp eller långa något från dina grannar. Se bara till att själv vara hjälpsam om någon frågar dig.

Vi är en gles bygd men det är inte glest i evenemangskalendern

Meänkieli betyder “vårt språk” och är ett av Sveriges minoritetsspråk. Det kommer från Tornedalen och påminner om finska. Omkring 75 000 personer talar meänkieli i Sverige. Du kan höra meänkieli på radio och i mataffären. Det är vanligt att höra konversationer där de blandar meänkieli och svenska.

Hur ser det ut i Tornedalen?

Kolla in Pajala och Övertorneå i filmerna nedan.

För dig som vill
flytta in

Vi erbjuder kostnadsfri hjälp med boende, jobb och studier för dig som vill flytta till Övertorneå eller Pajala.