Bygga nytt hus

Det är mycket att tänka på när du ska bygga ett nytt hus. Det är ofta ditt livs största affär. Många tar hjälp av husleverantörer och lokala byggfirmor som kan ta hand om hela eller delar av byggnationen. Här är en praktisk checklista för dig som vill bygga hus.

Bo nära vatten

Är du en av dem som drömmer om att bo nära Torne älv eller en sjö? Kanske har du hört talas om strandskydd? Det finns möjligheter!

Checklista för nybygge

 

Tomt

 

För att bygga ett nytt hus behöver du en tomt. Hitta en tomt bland objekten som är till salu hos mäklare och på Blocket, eller kontakta oss för tillgängliga tomter i Övertorneå och Pajala. Du kan även klicka här för att komma till kartportalen och se lediga tomter i kommunerna. Kontakta kommunen för att ta reda på vilka byggregler som gäller den tomten du är intresserad av, innan ett köp.

  • Ta reda på om det finns VA, el och fiber draget till tomten eller om det är en kostnad som tillkommer.

  • Är tomten inom detaljplanerat område? Detaljplanen styr t.ex. höjden och storleken på huset, antal våningar mm. Om det inte framgår i handlingarna kan du kontakta kommunen för information vad som gäller just din tomt.

  • Kom ihåg att om det redan står en byggnad på tomten som du planerar att riva så behöver du ansöka om rivningslov från kommunen.

 

Dina behov

 

Fundera på hur dina behov ser ut. Hur bor du idag, hur många är ni i familjen, vilken stil på hus gillar du? Kontakta en husleverantör eller byggfirma för offert och fundera vilken färdigställandegrad du önskar. Du kan få allt från lösvirke till stomme, till ett helt nyckelfärdigt hus.

 

Budget

 

Vad har du för budget? Gör en kalkyl på hur mycket allt kostar. Husleverantörer och byggfirmor skapar en produktionskostnadskalkyl som innefattar priser på allt de levererar. Om du ska göra någon del av byggnationen själv så ska du skriva ner de kostnader som tillkommer utöver offerten.

 

Träffa banken

 

De flesta av oss behöver ett lån för att bygga hus. Banken vill då se produktionskostnadskalkylen, samt eventuella kostnader som tillkommer om du gör en del av byggnationen själv. Banken gör en förhandsvärdering tillsammans med en fastighetsbyrå och räknar på hur mycket ditt hus kommer vara värt när det är klart. Det är denna värdering som sätter gränsen på hur mycket du får låna.

  • I Pajala och Övertorneå finns det möjlighet att låna till hela beloppet för en nybyggnation från de lokala bankerna men din bank gör en individuell bedömning.

  • Notera att husen i dagsläget inte värderas lika högt på landsbygden. Detta kan medföra att det krävs en egen insats om du vill bygga en stor villa eller ett nyckelfärdigt hus. Kontakta din bank för mer information.

 

Bygglovsansökan

 

Du lämnar in en ansökan om bygglov till din kommun. Den består av en blankett som du kan hämta ut, skriva ut eller fylla i online på kommunens hemsida. Se till att handlingarna är kompletta innan du skickar in ansökan, det förkortar handläggningsprocessen.

 

Byggstart

 

Innan du för börja bygga behöver du:

  • Godkänd bygglovsansökan

  • Startbesked från byggnadsnömnden

  • Fyra veckor efter att beslutet om bygglov kungjorts så vinner det laga kraft. Vänta med byggstart tills dess ifall en överklagan kommer in, så slipper du riva det du byggt om beslutet upphävs.

 

Besiktning

 

Huset måste kontrollbesiktas och slutbesiktas innan du får flytta in.

  • Kontrollbesiktningen brukar ske omkring två veckor före slutbesiktningen och är till för att ge hantverkarna att rätta till eventuella fel innan slutbesiktningen.

  • Slutbesiktningen sker av en av dig utsedd opartisk besiktningsperson. Hen tar del av alla entreprenadavtal, egenkontroller och sakkunnigintyg. Egenkontroller upprättar respektive hantverkare under byggnationens gång. Sakkunnigintyg är exempelvis besiktning av en eldstad som utförs av sotare.

  • Besiktningarna ska utföras av en certifierad besiktningsperson.

 

Slutbesked

 

Sista steget är att få ett slutbesked. Det utfärdas av din kommun och man håller ett slutsamråd. Det hålls vanligtvis i ditt nya hus och du kan med fördel boka detta i anslutning till slutbesiktningen. Du är med på mötet tillsammans med kommunens handläggare och kontrollansvarig. För att slutbeviset ska kunna utfärdas krävs en rad handlingar som framgår av bygglovsbeslutet. Om du är osäker kan du prata med den kontrollansvariga i god tid innan slutsamrådet.

 

Flytta in

 

Så fort du fått ditt slutbesked är det dags att börja flytta in möbler och bo in dig i ditt nya hus.

Välkommen hem!

 

Har du fler funderingar?

Kontakta miljö- och bygg/samhällsbyggnadskontoren i Övertorneå och Pajala.