Hedenäset

– byn med plats för alla

Hedenäset har en lång och stolt historia som mötes- och handelsplats för människor i Tornedalen. Kyrkudden i byn har varit marknadsplats i flera hundra år och den fungerar fortfarande som samlingsplats för både den årliga sommarmarknaden och byns årliga laxfest. Idag är Hedenäset en växande by med både äventyrsförskola och grundskola, en sim- och sporthall, utomhusgym och minigolfbana. Byn har ett rikt föreningsliv och här har du möjlighet att direkt bli en del av gemenskapen genom att träna skidåkning, skidskytte, brottning, vattengympa eller genom engagemang i byaföreningen eller bagarstugeföreningen. Byn är en knutpunkt med närhet till centrala Övertorneå, samt grannstäderna Haparanda och Kalix. I Hedenäset bor människor från olika delar av världen och inom byagränsen samsas stora tornedalsgårdar, med charmiga torp, tegelvillor, lägenheter och moderna hus. Är du intresserad av odling erbjuder den bördiga marken i dalgången längs Torneälven utmärkta förutsättningar för allt att gro. Välkommen!

Visste du att?

Koivukylä är byns ursprungliga namn, det översätts till Björkbyn och stämmer väl in på våra omgivningar. Byn fick sitt svenska namn när järnvägen byggdes ut i början av 1900-talet och försvenskade ortnamnen. Idag är järnvägen inte kvar, längs den gamla banvallen finns det istället under barmarksperioden ett motionsspår för både promenader, cykling och löpning, vintertid en kompisled för både skotertrafik och längdskidåkning. I skogarna som omger Hedenäset finns det gott om möjligheter att uppleva naturen året runt, här kan du jaga, fiska och plocka både bär och svamp.

Några avstånd

  • Promenadavstånd till förskola och grundskola

  • 15 minuter till centrala Övertorneå

  • 1,5 timme till Rovaniemi, Finland

  • 2 timmar till tre flygplatser

  • Promenadavstånd till lunchrestaurangen på Utbildning Nord

Hedenäset ligger i Övertorneå kommuns södra del, 17 kilometer (15 minuter) från centralorten. Det är en vidsträckt by som går längs Torne älv, där cykel- och gångvägen följer vägen och älven genom byn. Här bildar älven ett inlandsdelta med flera suveränitetsholmar och agerar även gräns till Finland. På sommaren bjuder älven på flera långa sandstränder med plats för både barnfamiljer, tonåringar och pensionärer. 

Kyrkudden i byn har använts som marknadsplats sedan medeltiden och är idag ett fornlämningsområde. Besöker du udden finns det flera informationsskyltar som berättar om platsens historia och de olika lämningarna. Om ni tar med en fikakorg finns det en rastplats där man kan dricka en kopp kaffe och titta ut över älven. 

På kyrkudden finns även Hedenäsets kyrka. Den första kyrkan byggdes här 1617 för socknens församlingsbor på båda sidor om älven. Under början av 1700-talet stals kyrkklockan av ryssar. Det gick rykten i byn om att klockan gått genom isen ner på älvens botten, där den ljöd vid vissa speciella tillfällen. Nästan 200 år senare hittades klockan i Sankt Petersburg och skeppades tillbaka till Hedenäset i en försändelse omgiven av blommor. Den nuvarande kyrkan är från 1746 och här firas många av byns dop, konfirmationer och bröllop. Ute på kyrkudden anordnar föreningarna varje sommar en hantverksmarknad och Laxfesten som fylls av besökare, hemvändare och bofasta. 

Nyfiken på livet i Hedenäset?

Läs mer om Hedenäset på byaföreningens Facebooksida. Anmäl gärna ditt intresse via vårt formulär så kontaktas du av vår inflyttningsguide.