Från samhällsengagemang till lånelöfte

Hur ser banken på bostadsmarknaden i Pajala och Övertorneå? Gör de skillnad på centralort och by? Vad bidrar banken med till samhället? Hej Hemby har pratat med Eva Älgamo, kontorschef på Sparbanken Nord i östra Norrbotten.

Hej Eva! Kan du berätta lite om Sparbanken Nord?

– Som kontorschef i östra Norrbotten där Pajala, Överkalix och Övertorneå kommuner ingår, är vi så stolta över att ha en lokal närvaro med kontor i våra kommuner. Vi vill finnas nära kundens vardag. Sparbanken Nord har varit stabila sedan länge och har sunda värderingar. Något som är unikt för oss är att vi inte har några aktieägare. Vi jobbar med samhällsengagemang och investerar tillbaka pengarna i vår region – det är också en anledning att vi samverkar med Hej Hemby.

Vad betyder ert samhällsengagemang?

– Vinsterna som Sparbanken Nord gör kommer tillbaka till våra kommuner. Vi delar ut över 1 miljon kronor varje år i Östra Norrbotten. Det kan exempelvis innebära att vi stöttar olika utvecklingsprojekt och samverkansinsatser med ekonomiska medel. En förening kanske gör en insats för sin by eller region tillsammans med andra föreningar, eller en kommun kanske driver ett utvecklingsprojekt som gör nytta för samhället. Vi vill vara med där det händer och bidra till positiv utveckling. Det betyder att vi blir möjliggörare i stor omfattning.

Vad ser ni för likheter och skillnader mellan Pajala och Övertorneå när det kommer till bostadsmarknaden?

– De likheter jag kan se är att många vill köpa hus, speciellt hus som inte finns till salu eller inte är ute på en öppen marknad. Fastighetsägare som inte använder sina hus gör inte heller sig av med dem. Därför är det väldigt viktigt med det arbete som Hej Hemby gör och den mediala uppmärksamheten som SVT:s dokumentär Inte till salu belyste.

– Likheterna är många, unga vuxna som vill stanna kvar, hemvändare och nya norrbottningar som söker bostad och vill bo i våra fina kommuner.

– Jag ser att prisbilden är lite högre i Pajala och det är något fler nyproduktioner av både villor och fritidshus i Pajala. Vi blir inkluderade i många bostadsfrågor i båda kommunerna, allt från att köpa till att renovera, bygga ut och bygga nytt, där kunderna behöver lånelöfte. Vi är även intresserade av nya kunder och nya volymer såklart, för att växa ytterligare.

Hur upplever ni att efterfrågan på hus ser ut i Pajala och Övertorneå?

– Efterfrågan ökar på de hus som inte är i centrum. Det är en hög grad personer som vill bo lite utanför samhället, nära natur och gärna långt till grannarna. Vi ser dock att villor centralt också har gått bra med en hög prisbild eftersom utbudet är mycket lägre än efterfrågan. Många har sökt hus länge och är då beredda att betala lite mer. Det är också bra.

Hur ser ni som bank på bostadsmarknaden i centralort kontra byar i Pajala och Övertorneå?

– Här i östra Norrbotten så har vi inte olika nivåer beroende på avstånd från centrum. Här i glesbygden ser efterfrågan annorlunda ut än i städerna och vi jämför inte på samma sätt. Något som är viktigt att tänka på är att vi inte gör en marknadsvärdering. Det gör mäklaren, därför är det lättare när det är ett objekt till salu på en öppen marknad. Vi tittar på finansieringsförslag för individen och bedömer belåningen och betalningsförmågan.

Sparbanken Nords kontorsmedarbetare i Övertorneå. Foto: Sparbanken Nord

Sparbanken Nords kontorsmedarbetare i Pajala. Foto: Sparbanken Nord

Vad är det som gäller för att få lån för att köpa eller bygga ett hus i Pajala eller Övertorneå?

– Det är en utmaning att bygga nytt då marknadsvärdet skiljer sig mot vad det kostar att bygga. Det är värdefullt om man tidigt bokar tid och inleder en dialog med din lokala bank så att ni kan sätta upp en plan tillsammans. Hur kan vi tillsammans förverkliga målet, helt enkelt.

– Vi lägger stor vikt vid rådgivning. Även om vi är en bank som vill göra affärer så kan vi inte ensamma ta all risk. Vi måste även ta människorna i beaktning. Om något händer i en familj eller att räntorna går upp kraftigt så kan vi inte sätta våra kunder i ekonomiska problem, därför är den personliga rådgivningen otroligt viktig. Vi försöker verkligen hjälpa att förverkliga drömmen, individuellt anpassa rådgivningen och skräddarsy en lösning som fungerar för individen. Det är vanligt att ta in medlåntagare för en nybyggnation eller belåna en annan fastighet. Här erbjuder vi även rådgivning med jurist om medlåntagaren tex är en förälder och låntagaren har syskon, för att göra det rättvist och undvika gnissel i familjen.

Om du gör en omvärldsbevakning och får titta in i spåkulan – hur ser framtiden för Pajala och Övertorneå ut?

– Det är i Norrbotten det händer nu med alla satsningar som görs! Även inom vår organisation så tittar man alltmer norrut. Om vi lyckas att attrahera och ta emot nya norrbottningar så kommer vi belönas med att fastigheterna stiger i värde. Redan nu så ser vi att många unga vuxna funderar på, eller redan har vänt tillbaka från kusten till hemkommunen. Här får man mer hus för pengarna och kan göra mer med sin lön än att bara betala för sitt boende. Vi ser också att digitaliseringen talar för vår framtid. Fler arbetstillfällen har öppnat i våra kommuner och det är ett positivt bubbel, helt annat idag än vad jag har upplevt under alla år på banken. Det finns inte heller några signaler på att huspriserna skulle värderas ner i dagsläget. Tornedalen har inte tappat i värde, snarare tvärtom. Jag är hoppfull!

Previous
Previous

Tornedalen – landet av kontraster och ytterligheter

Next
Next

Ett år i Tornedalen