Norrbottningarna som flyttade norrut

Emelie och Kjell från Kalix var rutinerade jobbpendlare och hade under en tid funderat över en flytt antingen norrut eller söderut för att komma närmare jobb och kunna förenkla vardagen. Kjells kollega tipsade honom om ett hus i centrala Tärendö som fanns ute på annons. När de gick på visning föll bitarna på plats. En halvtimme efter visningen kom de överens om att de skulle slå till.

Familjen Triumf i Tärendö.

– Vi hade tittat på flera hus i olika kommuner och jag kände mig kanske lite avtrubbad men när vi klev in i huset kändes det rätt på en gång, säger Emelie.

Kjell har spenderat sin ungdom i Tärendö hos moster och kusiner:

– För mig känns det lite som min hemma-by även om jag inte bott här själv.

Kjell utanför huset i Tärendö.

Emelie jobbar som laddare och sprängare åt LKAB i Svappavaara och Kjell som trafik- och arbetsledare på Malmtransport i Norr i Junosuando.

– Trots pendling är det lättare för oss att få ihop livspusslet nu än när vi bodde vid kusten, berättar Emelie.

Tärendö skola sträcker sig upp till årskurs 6. Här går också elever från grannbyarna Kainulasjärvi, Anttis, Männikkö, Kompelusvaara och Saittarova. Under senare år har antalet elever ökat genom flera inflyttade familjer i området. Bara i år (2022) började 10 nya barn på skolan.

– Små skolor har många fördelar där barnen får mycket tid med sin lärare och alla barn blir sedda. De äldre barnen hjälper de yngre också på ett annat sätt. Det finns nog generellt ett större skyddsnät på mindre platser. Folk reflekterar och ser varandra, säger Emelie.

Tilde, Emelie och Mihkku.

Familjen består även av Jon 10 år, Tilde 8, Martina 6 och Mihkku 5. Jon är gillar att fiska och ser fram emot att upptäcka nya fiskevatten. Martina tränar basket i sporthallen som bara ligger ett par hundra meter hemifrån och systern Tilde funderar på att kanske också haka på.

– Snart öppnar ju lanthandeln här i byn och vi kommer kunna handla dygnet runt med hjälp av Bank-Id, det är smidigt för oss som jobbar skift, säger Emelie.

 

Om Tärendö

I Tärendö bor ca 420 personer. Tillsammans med grannbyarna är invånarantalet omkring 650 personer. Genom Tärendö rinner två älvar, Kalix älv och Tärendö älv. Byn är stor till ytan och de olika by-delarna bjuder på fantastiska boendemiljöer. Idrott har alltid varit ett signum för området och det var här som skidåkerskan Charlotte Kalla satte grunden för sin karriär.

Tärendö har förskola och F-6 med totalt ca 60 elever. Skolan ligger mitt i byn och har närhet till idrottshall, skidspår och hockeyplan. En bit bort ligger det föreningsdrivna välutrustade gymmet och under sommaren finns möjlighet att spela volleyboll eller hyra kanot. På sommaren arrangeras Tärendöveckan med fullspäckat program inom kultur och idrott.

Här finns bland annat företagen Jutos Timber som driver ett sågverk med ca 30 anställda, bussföretaget Keros bussar, samt hotellet Arctic River Lodge som erbjuder boende och naturaktiviteter för främst internationella gäster. I byn finns även byggtjänst och bygghandel, frisör, äldreboende och hemtjänst, bilverkstäder, två drivmedelstationer med däckverkstad och livsmedel. Vintern 23 öppnas också en till lanthandel, kommunens tredje hybridbutik.

Bildgoogla #Tärendö, du kommer bli såld.

 

Lite avstånd

  • Pajala 30 min

  • Junosuando 30 min

  • Kaunisvaara 45 min

  • Gällivare 1 tim, 15 min

  • Kiruna 2 tim

 

Nyfiken på att flytta hit?

I Tärendö finns flera aktiva föreningar som arrangerar mötesplatser och aktiviteter för alla åldrar. Tärendö Husmodersförening är en av föreningarna i Pajala kommun som nu aktivt jobbar med inflyttning. Välkommen att kontakta Elisabeth Strebjer eller Ann-Britt Heikki om du vill veta mer om hur just du kan flytta till Tärendö! Kom på ett besök eller få tips på lediga jobb eller hus.

Kontakta oss

Elisabeth Strebjer
070 577 49 80

Ann-Britt Heikki
070 524 53 46

Åsa Morin
Inflyttningsguide Pajala och Övertorneå kommuner
asa.morin@overtornea.se
070 218 91 27


Se filmen om livet i och kring Tärendö

Previous
Previous

Det nya livet med djur, död och växter

Next
Next

Hej Hemby öppnar dörren till nästa fas av projektet