Myggbonanza och mytomani

Under 6 månader följer vi Matilda Mattsson Fröjd och Erik Wernerlich som provar på livet i glesbygden, vid Polcirkeln. Paret har flyttat från en lägenhet i Stockholm till ett hus i Tornedalen och delar med sig av sin livsstilsomställning.

Gästskribent: Erik Wernerlich

Mitt första intryck av människorna här uppe i Tornedalen var att dom är trevliga, genuina och pålitliga. Ett rejält folk som har koll på hur livet här uppe bör vara. Men är det helt sant?

Matilda med myggkeps. Foto: Erik Wernerlich

Matilda med myggkeps. Foto: Erik Wernerlich

Jag har de senaste veckorna mer och mer börjat ifrågasätta sanningshalten i många av påståenden jag har fått höra. Det här är ingen generell misstro mot mina grannar i byn utan det finns ett tema i det jag har börjat skönja som mer eller mindre liknar mytomani.

Det handlar om mygg. ”Vi har inga mygg här” är ett påstående som Tornedalingen säger under våren och fram till att invasionen börjar. När flygfäna väl formerat sig och börjat attackera från alla fronter är det som att alla glömt sitt tidigare påstående. Då är alla ganska snabba på att gnälla över att man inte kan sitta ute på kvällarna. Så kryper det fram att Övertorneå är ganska känt för att vara outhärdligt på grund av myggen.

”Använd inte myggmedel. Blir du tillräckligt biten blir du immun” stämmer överhuvudtaget inte. Möjligtvis kan du uppleva tusen myggbett som lindrigare ifall du haft 10 000 myggbett tidigare. Man ska självfallet använda alla myggmedel man kommer över. Ju mer hälsovådliga och cancerframkallande desto bättre! Radar är numer förbjudet men Raid går inte heller av för hackor!

”Myggen försvinner två veckor efter midsommar” Helt ärligt så kan jag inte avfärda det här som en lögn eftersom vi har några dagar kvar till den utlovade myggreträtten men jag anar ugglor i mossen. Dels har vi varit uppe i Tornedalen i mitten av augusti och vi har sett en hel del mygg då och dels är det många som höjer på ögonbrynen ganska rejält när vi återberättar den här ”sanningen”. Det känns helt ärligt inte speciellt trovärdigt!

“Det kanske är någon slags överlevnadsmekanism för att ha något att se fram emot under vintern. Vem vill inte tänka på en myggfri sommar när man skottar snö i minus 30 grader?”

Det är självfallet inte någon överraskning att det finns mygg i Tornedalen. När jag var liten hade jag en idé om att finansiera ett mopedköp med hjortronpengar. Efter att ha silat mygg mellan tänderna en halv förmiddag så insåg jag att ingen moped i världen var värd blodförlusten och giftinjektionen som guldgrävandet på myren innebar. Vi visste att det skulle finnas rejält med mygg. Vi bor i en liten glänta omgiven av träd, sly och buskar, vi förstod att det skulle bli jobbigt. Det är därför jag finner det så utomordentligt konstigt att alla förnekar problemet. Det kanske är någon slags överlevnadsmekanism för att ha något att se fram emot under vintern. Vem vill inte tänka på en myggfri sommar när man skottar snö i minus 30 grader?

Matilda har något på kroken! Bild från Matilda och Eriks tur till Muodoslompolo där de provade på flugfiske med Jesper Larsson @guidejesper. Foto: Erik Wernerlich

Matilda har något på kroken! Bild från Matilda och Eriks tur till Muodoslompolo där de provade på flugfiske med Jesper Larsson @guidejesper. Foto: Erik Wernerlich

Men! Det som är bra med somrarna i Tornedalen är att det finns ett överflöd av fina platser att vara på! Skogar, älvar, sjöar och berg. Det kanske inte är soligt jämt men solen lyser dygnet runt! Vem bryr sig om mygg när man står ute i älven med en harr på flugspöet? När jag sitter på en klippa vid ett vattenfall och äter middag så spelar det ingen roll att jag fick tusen myggbett när jag gick från bilen. Att jag kommer att få hundra till när jag går tillbaka känns också som en bagatell. Nu ska jag slänga ihop packning och sen ska vi åka upp till Stora sjöfallet. Om det blir mycket mygg? Antagligen… men inte om du frågar lokalbefolkningen.


Prova-på boendet är en en del i Hej Hembys kampanj Tjena Polcirkeln som marknadsför Övertorneå och Pajala kommun som platser att bo och verka på, samtidigt som det blir ett lärande för kommunerna i vad en inflyttad person utan anknytning i kommunen behöver och efterfrågar. Hyresgästerna bekostar flytt och hyra själva. Hej Hemby koordinerar samt erbjuder några upplevelser mot att hyresgästerna delar med sig av sin livsstilsomställning i sina digitala kanaler. Läs mer om kampanjen här: hejhemby.com/tjenapolcirkeln

Previous
Previous

Halvtid i Soukolojärvi

Next
Next

Lägesrapport juni 2021