Lantligt trendar och stora garage lockar spekulanter

Vad är det som gör att ett hus säljs fort, medan ett annat ligger ute jättelänge? Vem är den typiska spekulanten på hus i Tornedalen? Hej Hemby träffade fastighetsmäklare Mirjam Mäenpää och koordinator Robin Lundgren från JNF (Jonas Nilsson Fastighetsförmedling) och pratade om bostadsmarknaden i Övertorneå och Pajala.

overtornea-vy-vatten.jpg

4 snabba tips från mäklaren

  1. Förbered försäljningen i tid! Har ni bestämt att sälja, men längre fram, så kan man påbörja processen och mycket kan förberedas långt innan. Vi hjälper er och kan snabbt vara ute med en "På gång"-annons.

  2. Ha realistiska förväntningar på priset. Har du ett bra läge som efterfrågas av många så speglas det i prisbilden. Det är inte säkert att du får samma för ditt hus som grannen fick. Allt går att sälja för rätt pris – det är marknaden som sätter priset i slutändan.

  3. Kom ihåg att det är skillnad på utgångspris och försäljningspris. Ett utgångspris som ligger för högt kan skrämma bort spekulanter.

  4. Det går bra att sälja även vintertid.

Hur länge har ni varit aktiva i Pajala och Övertorneå?

– JNF har varit verksamma omkring 5 år i Pajala och Övertorneå. Vi finns i hela länet, och har försäljningar i mer eller mindre alla kommuner. Det pågår en förändring och fler börjar välja mäklare även på mindre orter, berättar Mirjam.

– Vi har fördubblat antalet försäljningar från 2019 till 2020 och får mer och mer att göra, säger Robin. Vi kan också se att fler väljer att sälja året runt. Även om flest fortfarande säljer under vår och sommar så har det skett ett skifte i Tornedalen med lyckade försäljningar även vintertid.

Ser ni någon skillnad i fastighetsmarknaden om man jämför Pajala och Övertorneå?

– I Övertorneå finns det fler verksamma mäklare som säljarna kan välja mellan än i Pajala, vilket kan förklaras av att det är långt till Pajala för många mäklarfirmor, säger Mirjam. Prisbilden är dock högre i Pajala än i Övertorneå. Förra gruvsvängen (med Northland) steg huspriserna snabbt och mycket gick för över en miljon. Denna gruvvända (Kaunis Iron) har det inte varit samma snabba prisökning men priserna är sakta på väg uppåt, vilket beror både på gruvan och den nya trenden att flytta ut på landet.

vy-pajala.jpg

I Pajala kommun har det varit en bra prisutveckling. Hösten 2020 sålde JNF en villa i centrala Pajala som steg med 51% från utgångspriset, sedan såldes även ett fritidshus i ett väldigt bra läge mot älven som steg med 88% från utgångspriset.

I Övertorneå kommun sålde JNF ett fritidshus som steg med 88% från utgångspriset, och en annan gård/villa som steg med 11%. Slutpriserna kan variera väldigt mycket från utgångspriset beroende på läge på fastigheterna.

Vem är eran typiska säljare?

– Det är väldigt blandat, men många som väljer att sälja via mäklare bor inte kvar på orten och/eller att de behöver mer hjälp, säger Mirjam. Vi märker att flera som fått information om Hej Hemby hör av sig till oss.

Det är många administrativa delar kring en husförsäljning och spekulanter har en större medvetenhet och högre krav på en trygg affär idag. Att anlita en mäklare skapar trygghet för alla parter. 

– De som anlitar oss tycker att det är värt pengarna, eftersom allt ingår. Vi har kontakt med Lantmäteriet, hjälper till med administrationen kring ett dödsbo, ordnar pantbrev, besiktningsunderlag, energideklaration och mycket mer. Det har blivit svårare att sälja privat på sista tiden och det är inte så lätt att som privatperson hålla i en budgivning. Värderingen på huset är säljarna väldigt tacksamma för. De tycker det är skönt att vi sätter ett pris, säger Mirjam.

Vem är den typiska hus-spekulanten?

Mirjam fortsätter:

– Även där är det blandat, men generellt ser vi att de som söker permanentboende redan bor i Tornedalen, är hemvändare eller har kopplingar till platsen. De som söker fritidshus kommer från hela Sverige.

Vad efterfrågar spekulanterna?

– Det är trendigt att bo lantligt och det har vi märkt de senaste åren. Fler och fler efterfrågar mer utrymme och naturnära. Speciellt att bo nära vatten, eller med utsikt över vatten är mest eftertraktat. Även ett hus i sämre skick med närhet till en sjö eller älv kan gå bättre än ett modernt bostadshus i centrum, säger Mirjam.

– Fritidshus säljs ofta för ett högre pris än vanliga hus eftersom det finns färre av dem, tillägger Robin.

Robin fortsätter:

– Lantliga lägen går generellt bättre än centrala lägen idag, men alla spekulanter är olika och allt går att sälja för rätt pris. Vi ser också att många kunder är händiga och renoverar gärna själv. Man betalar hellre lite mindre och lägger ner tid för att sätta sin egen prägel på huset.

Många spekulanter som bor på andra ställen, speciellt söderut och på större orter, kontaktar mäklare och berättar om vad de söker, något som JNF också vittnar om.

– De efterfrågar ofta ett visst läge eller område och ber oss kontakta dem när vi har ett passande objekt på gång, berättar Robin.

Hur ser typexemplet på ett bra objekt ut?

– Vattenläge eller ett stort garage genererar alltid stort intresse, säger Mirjam och Robin och skrattar lite.

Vad har ni för tips till de som funderar på att sälja sitt hus?

– Många säljare tror att försäljningen ska ske på en gång, säger Robin. Vi kan arbeta stegvis med ”kommande objekt”, då kan säljaren ta det i sin takt och det skapar ett ökat intresse när huset väl kommer ut på marknaden.

– Det är viktigt att komma ihåg att ett utgångspris och ett försäljningspris är två väldigt olika saker, säger Mirjam. Mäklare arbetar med ett utgångspris, därefter blir det budgivning som leder till ett försäljningspris.

– Ett vanligt misstag, speciellt hos de som försöker sälja privat, är att priset är alldeles för högt från början och kan skrämma bort spekulanter. Huset kommer kanske ut i flera vändor eller ligger ute länge, vilket gör att folk funderar vad som är fel på huset och drar sig för att köpa, säger Robin.

– Priset är en stor del av förväntningarna. Grannen kan ha sålt för något år sedan, fått bra betalt och då vill man som säljare ha samma, säger Mirjam.

 Robin tillägger:

– Det kan vara lite lurigt och det är det rådande marknadsvärdet som styr. Vi uppmuntrar att våga testa sälja och få ut objektet på ett bra och proffsigt sätt. Det är så små risker, finns inget att förlora.

Har pandemin påverkat försäljningarna?

– För oss som mäklarfirma har det inte påverkat så mycket. Vi har ett så pass stort upptagningsområde. Några äldre säljare har valt att vänta lite tills läget lugnar sig, säger Robin. Generellt så är det väldigt lite hus ute överallt i Norrbotten på grund av coronapandemin och att visningarna blir svårare att genomföra. Blickar vi framåt under 2021 när vi fått vaccin så tror vi på fler lyckade försäljningar, vilket även driver på fler försäljningar.

 – Fastighetsägare som funderar på att sälja sitt hus blir ofta inspirerade av personer de känner eller de som sålt i samma område, säger Mirjam. När en har sålt så brukar fler följa efter.

Mirjam och Robin.jpg
Previous
Previous

330 nya utskick på väg

Next
Next

Matilda och Erik får säga: Tjena Polcirkeln!