Långväga gäster upptäckte Pajala under tre dagar

Under fredagen den 16 juni anlände fem nyfikna gäster till Arctic River Lodge i Tärendö för att delta på Hej Hembys inflyttarresa Dra åt skogen. Vädret visade sig från sin bästa sida och gästerna gick en fullspäckad helg till mötes.

Lisa Allan, HR partner på Kaunis Iron och Åsa Morin, inflyttningsguide för Hej Hemby.

Hej Hembys Åsa Morin och Johanna Funck var värdar för inflyttarresan som ägde rum i Pajala 16-18 juni, 2023.

- Flera av gästerna på den här resan är personer som vi träffat på mässor tidigare och vi är glada att kunna förlänga den kontakten med ett besök på plats. Att flytta långt är en stor process och det tar tid, genom att erbjuda det här besöket och kontaktnätet de fått här på plats tror vi att flytten blir långsiktig och trygg, säger Åsa Morin

Dra åt skogen är ett samarbete mellan Hej Hemby och de rekryterande arbetsgivarna Kaunis Iron, Explore the North, Snells och Pajala kommun. Ansökan var öppen under tre veckor och fem gäster erbjöds att delta efter att urval skett av företagen.

Natalia Belosvet är från en stad med 300 000 invånare i Ukraina och bor nu i Stockholm sedan ett år tillbaka.

- Pajala är litet men jag tycker verkligen om det, det är lugnt och skönt, berättar Natalia.

Natalias man Serhii jobbar som snickare men har också en bakgrund som yrkeschaufför

 - Vi hade velat stanna 3 dagar till, det är så mycket mer vi hade velat se och uppleva här, men vi kommer tillbaka, sa han innan avresa från Pajala Airport.

Serhii och Natalia Belosvet.

Helgens program bjöd på information från olika aktörer men också upplevelser och möten med människor som bor och verkar på platsen. Fredagen inleddes med en guidning av Anton Hennix Raukola - Arctic Pilgrim, som berättade om Tornedalens historia, språket och saker som är typiska för platsen. Guidningen ägde rum på den klassiska festplatsen Tärendöholmen och gästerna fick gå en utmanande tipsrunda på meänkieli och testa binda sig en basturuska av färskt björkris.

Lördagen spenderades i centralorten Pajala med rundtur och även en mycket uppskattat studiebesök i Kaunisvaara gruva med Snells och Kaunis Iron. Lördagens middag tillagades på sandstranden vid den vackra forsen Pahakurkkio i Kalixälven och där också musikern och låtskrivaren Klara Pasma framförde några låtar på både svenska och meänkieli.

- Vi är så glada att få ta emot deltagarna här på hemmaplan och få visa upp hur det är att bo och leva i Pajala kommun. Vi är många företag som jobbar aktivt med rekrytering och en sån här resa kan ge effekter för fler än oss fyra som är med nu, säger Mimmi Snell, Snells entreprenad.

Hon fortsätter:

- Man behöver jobba brett och långsiktigt med inflyttning och rekrytering och tillsammans blir det både effektivt och roligt, det här är ett sätt där vi testar något nytt.

Niklas Sjödin, Mimmi Snell och Rody de Wolf

- Mycket påminner om mina hemtrakter i Västernorrland, jag trivs mycket bättre på små ställen än i Stockholm. Jag och min sambo har funderat på en flytt länge och nu är det dags, säger Niklas Sjödin, yrkeschaufför .

På bild: Niklas Sjödin, Mimmi Snell och Rody de Wolf

Rody och Brenda de Wolf reste från Holland med bil för att delta men stannade också en längre vistelse. Paret kom i kontakt med Tornedalen under emigrantmässan Emigration Expo 1-2 maj där både Pajala och Övertorneå deltog. Rody arbetar som affärs- och produktutvecklare inom livsmedelsbranschen och Brenda har sin bakgrund som dietist och hälso-coach.

- Vi har rest i Sverige i många år men vi har aldrig varit så här långt norrut. Vi har planerat för en flytt under många år nu men frågan är bara om vi ska vänta på att ha både jobb och boende klart eller om vi ska chansa på det ena eller andra och hoppas att resten löser sig på plats, säger paret.

Rody och Brendas resa gick vidare under tre dagar där de även besökte Övertorneå och Haparanda kommun och de olika livsmedelstillverkarna längs älvdalen.

Brenda de Wolf

Besökarna fick under söndagen titta på några olika boenden och blev inbjudna till Tärendö Husmodersförening som bjöd på klassiskt mjukbröd och Kangoskakor till fika och berättade om föreningslivet i byn.

- Vi har fått väldigt bra respons efter resan och har genast börjat jobba med att svara på deras frågor, söka passande boenden och jobb så att deras flyttplaner kan bli verklighet, säger Åsa Morin.

Musik av Klara Pasma vid Pahakurkkio

- Alla som medverkat under helgen på ett eller annat sätt har gjort en fantastisk insats med att välkomna gästerna på ett sånt där typiskt avslappnat och gästvänligt sätt som Tornedalen är så känt för, även om alla inte är så vana att prata engelska. Vi har alla hjälpts åt och svengelska har funkat fint, säger Johanna Funck.

Bilder ovan: Markus Henriksson, snickare och egenföretagare berättar om byggbranschen och hur det är att driva eget företag i Pajala.

Sara Stridsman, HR chef och Åsa Allan vice VD Kaunis Iron tog emot på Soltorget innan den guidade gruvturen.

Gästerna reste hemåt med JonAir från Pajala Airport.

 

Dra åt skogen är en inflyttarresa som arrangeras av Hej Hemby i samarbete med Snells, Kaunis Iron, Explore The North och Pajala kommun, med stöd av Region Norrbotten och Sparbanken Nord. Arbetsgivarna står för kostnader kring boende, mat och aktiviteter, och Hej Hemby har tagit fram marknadsföringsmaterialet.

Previous
Previous

Från Österrike till Kardis

Next
Next

Hej Hemby vill inspirera till att våga renovera ett gammalt hus