10 tips för flytt till Tornedalen

Under 6 månader har vi följt Matilda Mattsson Fröjd och Erik Wernerlich som provat på livet i glesbygden, vid Polcirkeln. Paret har flyttat från en lägenhet i Stockholm till ett hus i Tornedalen och delar med sig av sin livsstilsomställning. Nu avslutas halvåret och de summerar sin upplevelse av flytten, Tornedalen och Hej Hemby.

Gästskribent: Matilda Mattsson Fröjd

Tack vare Hej Hemby hände det något i mitt liv för sex månader sedan. Och tack vare denna möjlighet lär det snart hända något igen. Att komma till en ny liten by via ett projekt som det här har haft sina fördelar. Det har varit enkelt att få kontakt och folk har varit väldigt inbjudande. Det hade de säkert varit oavsett, men det hade kanske tagit längre tid.

”Halvåret i Soukolojärvi till ända” så står det i köksalmanackan på den 12 oktober. Som en påminnelse om att vi skulle behöva ta beslut, att saker tar slut. En påminnelse om att det vanliga livet skulle ta vid efter sex månader. Det vanliga livet i Stockholm, i lägenheten. Men varför leva vanligt när hela livet kan vara ovanligt? Varför säga nej när du kan säga ja? Så det vanliga livet blir nu att bo kvar i Soukolojärvi ett tag till. Tills vi hittar vårt drömhus och börjar vårt nya vanliga liv där. För jag tror att när vanligt blir alldeles för vanligt är det dags att leta efter något ovanligt och slå till. Du måste inte flytta hundra mil, jag tror att det funkar att färga håret eller möblera om också. Bara det händer något.

Funderar du på att flytta till Tornedalen? Är du också sörlänning och rädd för att vara utbölingen i byn och att folk ska tycka att du är en tönt? Ta det lugnt, du klarar det. Låt mig bjuda på en lista med råd på vägen.

Matilda promenerar med hunden Maya längs en skogsväg i höstfärger. Foto: Erik Wernerlich

Matilda promenerar med hunden Maya längs en skogsväg i höstfärger. Foto: Erik Wernerlich

10 tips för flytt till Tornedalen

1.     Köp en riktig bil. Alltså en riktig vuxenbil. Den ska vara hög, så att du kan köra på dåliga vägar. Den ska ha motorvärmare så att du klarar vinterkylan. Den ska helst inte vara en Volkswagen Golf från 2003. Vi lärde oss detta den hårda, dyra vägen. Spara pengar – gör inte om vårt misstag.

2.     Var inte rädd för folk. Vi sörlänningar vill gärna tro att norrbottningar är sammanbitna, tystlåtna och tjuriga. Vi har fördomar om att jägarna är precis som i filmen med samma namn. Men vet du? Det är inte riktigt så. Det är typ tvärtom. De jag träffat är gladlynta, pratglada och hjälpsamma. Ja, egentligen så som vettigt folk är mest. Verkar någon blyg och tyst? Det kan vara så att personen föredrar att prata finska framför svenska.

3.     Lär dig finska eller meänkieli om du kan. Många häruppe är tvåspråkiga. Eller trespråkiga. De pratar svenska, meänkieli och finska. Jag kan ungefär ett ord på finska, det är riippumatto*, inte särskilt användbart tyvärr. Men om vi beslutar oss för att bo kvar över en längre tid är det på sin plats att bättra på språkkunskaperna. Särskilt med tanke på att Finland ligger en kvarts bilresa från vårt hus.

4.     Myggplågan är på riktigt. Myggen i Övertorneå är tyvärr varken en myt eller en överdrift. Det är en plåga av proportioner jag ej hade kunnat föreställa mig. Tipset är egentligen att bara acceptera, och fly om du måste. Använd myggmedel och långärmade kläder. Det kan hjälpa att åka bara någon kilometer för att få myggfritt.

5.     Ha alltid kaffe hemma. Glöm det här med att boka tid för fika. I Tornedalen kommer man förbi när man har vägarna förbi. Och kommer man förbi är man ofta sugen på en kopp kaffe. Se därför alltid till att ha kaffe hemma. Kanske en skvätt mjölk också. Och vill du bli byns favorit kör du hembakt – det är sen gammalt.

6.     Lär dig göra upp eld. En stor del av vårt liv sen vi flyttade upp har handlat om att elda på olika platser. Elden är toppen eftersom den funkar både som värmekälla och som spis. Jag har ännu inte lärt mig eldandets ädla konst utan förlitar mig helt på att Erik ska kirra biffen när vi är på utflykt. Skriver genast upp på min to do: lär dig göra upp eld.

7.     Se upp för ren. Som sörlänning i Norrbotten är renen både exotisk och intressant. Ge det en vecka och du kommer vara galen på kreaturen. Det som skiljer renarna från andra typer av vilt är att renen inte alls har respekt för bilar. Den visar heller sällan åt vilket håll den är på väg. Tipset är att alltid sakta in när du ser ren, för du vet aldrig när den tänker ta en promenad över vägen.

8.     Motionera bort mörkret. Nu har vi inte upplevt de allra mörkaste månaderna här uppe ännu. Men efter att ha pratat med folk har jag förstått att en av de viktigaste nycklarna till att överleva mörkret stavas: motion och dagsljus. Se till att klämma in en promenad eller en joggingrunda under de få timmar som det är ljust. Offra lunchrasten om du så måste. Din kropp behöver det.

9.     Håll utkik efter norrsken. Du har väl knappast flyttat upp hit för att sitta inne när himmelen kör sitt finaste skådespel? Det finns fiffiga appar som skickar notiser utifrån din position, och berättar när det är dags för norrsken där just du är. Ta för vana att ta en tur utomhus för att spana när appen har hojtat. Tyvärr sätter moln ofta käppar i hjulen för upplevelsen. Jag tror att det blir bättre i vinter.

10. Bygg ett hem du gillar. Hatar du att hänga hemma? Är soffan din värsta fiende? Då är jag inte säker på att Norrbotten är din grej. Saken med att bo i Tornedalen är att de allra flesta trivs hemma. Hemmet är en borg och så vidare. Såklart hittar vi på saker, vi träffar folk och är på utflykt. Men man tillbringar mycket tid i sitt hem, och då är det till att älska sitt hem. Gör ditt hem till ett paradis – du kommer att tacka mig sen.

Tack för mig och hoppas att våra vägar möts igen!

*Riippumatto betyder hängmatta


Prova-på boendet är en en del i Hej Hembys kampanj Tjena Polcirkeln som marknadsför Övertorneå och Pajala kommun som platser att bo och verka på, samtidigt som det blir ett lärande för kommunerna i vad en inflyttad person utan anknytning i kommunen behöver och efterfrågar. Hyresgästerna bekostar flytt och hyra själva. Hej Hemby koordinerar samt erbjuder några upplevelser mot att hyresgästerna delar med sig av sin livsstilsomställning i sina digitala kanaler. Läs mer om kampanjen här: hejhemby.com/tjenapolcirkeln

Previous
Previous

Hej då Hej Hemby!

Next
Next

Familjen Uittenbogaard värvades till Övertorneå