Dödsbo

När en person avlider övergår alla tillgångar och skulder till ett dödsbo. Ett dödsbo är en juridisk person som företräds och förvaltas av dödsbodelägarna, eller av exempelvis en boutredningsman. Dödsboet upphör när arvskiftet är klart, det vill säga när den avlidne personens eventuella tillgångar har delats upp.

Efterlevandeguiden

 

Efterlevandeguiden är till för att hjälpa efterlevande och stödjande personer, släkt och vänner med flera. Här finns praktiska råd och tips för vad som behöver göras efter ett dödsfall.

Efterlevandeguiden har tagits fram av Skatteverket, Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten.

Försäljning av fastighet i dödsbo

Om dödsbodelägarna vill sälja en fastighet i ett dödsbo behöver dödsboet ansöka om lagfart. Vid överlåtelsen av fastighet krävs att säljaren (dödsboet) har lagfart på fastigheten.  

Dödsbodelägarna behöver vara överens om en försäljning. Alternativet är att en utsedd boutredningsman begär av tingsrätten att få sälja fastighet. En testamentsexekutor har rätt att sälja fastigheten om det framgår av testamentet. 

Precis som vid en vanlig försäljning kan säljaren (dödsboet) bli ansvarigt för eventuella fel och brister varför en friskrivningsklausul kan vara bra.

När någon avlidit är det delägarna i dödsboet, eller ett ombud som delägarna har utsett, som är ansvariga för dödsboets deklaration. Klicka här för att läsa mer och deklarera dödsbo.

Tips! Avsätt pengar för eventuell vinstskatt.

Vanliga begrepp som rör dödsbon

 

Dödsbodelägare

En efterlevande make, maka, sambo, legala arvingar och universella testamentestagare är dödsbodelägare. Även den tidigare avlidna maken eller makans efterarvingar är dödsbodelägare.

Om bodelningen har gjorts efter arvlåtarens död eller om någon bodelning inte ska göras är den efterlevande maken, makan eller sambon dödsbodelägare endast om hen är legal arvinge eller universell testamentstagare. 

 

Boutredningsman

Dödsbodelägare, legatarier, borgenärer m.fl. kan ansöka hos tingsrätten om att en boutredningsman ska utses. Det är tingsrätten som utser boutredningsmannen. Boutredningsmannen övertar den behörighet att förvalta dödsboet som annars tillkommer dödsbodelägarna tillsammans.  

Dödsboet står för boutredningsmannens arvode. 

Bouppteckning

När någon har avlidit ska dödsbodelägarna göra en bouppteckning. Det innebär att de ska gå igenom och gör en skriftlig sammanställning av den avlidnes och den efterlevande makans eller makens tillgångar och skulder. En bouppteckning ska göras senast 3 månader efter dödsfallet och skickas till Skatteverket inom fyra månader efter dödsfallet.

En bouppteckning kan göras privat eller med hjälp av en begravningsbyrå eller jurist. 

 

Bouppgivare

En bouppgivare ska lämna uppgifter om dödsboet vid bouppteckningsförrättningen. Bouppgivaren ska lämna uppgifter om den avlidnas tillgångar och skulder, testamenten, äktenskapsförord, släktförhållanden o.s.v.

Förrättningsmän

Två utomstående förrättningsmän ska utses. Det är två personer som inte på grund av lag eller testamente har rätt till att ärva den avlidna. Förrättningsmännen intygar att allt har blivit riktigt antecknat i bouppteckningen och att tillgångarna har värderats efter bästa förstånd. 

Om ni har bett någon utomstående förvalta dödsboet, exempelvis en boutredningsman eller en testamentsexekutor kan inte samma person agera som förrättningsman. 

 

Skiftesman

Om delägarna i ett dödsbo är oeniga om hur ett arvskifte ska göras kan dödsbodelägare begära att tingsrätten ska förordna om en skiftesman. Dödsboet står för skiftesmannens arvode.

Dödsfallsintyg

Ett dödsfallsintyg med släktutredning visar när en person avled och vilka efterlevande personen har. Beställs på Skatteverket.

 

Dödsboanmälan

Ersätter bouppteckning om den avlidnes har tillgångar som endast räcker till begravningskostnader och andra utgifter med anledning av dödsfallet. Dödsbodelägarna eller boutredningsman meddelar kommunen som i sin tur anmäler till Skatteverket.

Fullmakt

Om en av flera dödsbodelägare ska sköta dödsboet behövs en skriftlig fullmakt från alla delägare i dödsboet, såvida det inte är en boutredningsman eller skiftesman.

 

Testamentes-exekutor

I ett testamente kan en person ha blivit utsedd att ta hand om förvaltningen av dödsboet och verkställighet av testamentet. En sådan person kallas testamentsexekutor och träder i dödsbo-delägarnas ställe vad gäller ansvaret för boets utredning. Testamentesexekutorn har i huvudsak samma behörighet som en boutredningsman.

Arvskifte

Efter bouppteckningen är klar ska ett arvskifte ske. Det innebär att en arvskifteshandling upprättas där det framgår hur arvet ska fördelas.

 

Universell testamentstagare

I ett testamente kan det stå att en testamentstagare ska få hela kvarlåtenskapen (den avlidnas egendom), en viss andel av kvarlåtenskapen eller överskottet av kvarlåtenskapen. Testamentstagaren är då en universell testamentstagare.

 

Har du frågor?

Kontakta oss så hjälper vi dig i frågor som rör dödsbon.